2013. szeptember 23., hétfő

Arles-Camargue-Aix en Provence-Verdon

Harmadik provence-i napunk nem érdemel egy önálló bejegyzést, mert őszintén szólva sok szépséggel nem kecsegtetett, így a szombat-vasárnap élményei együtt lesznek prezentálva :)
Szombat reggel, miután jól bereggeliztünk a szállásunkon, nyakunkba vettük Arles városát, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a város világosban még annál is riasztóbb, mint amilyennek sötétben láttuk.. Az egész belváros a maga szűk, rendezetlen, felújításra szoruló és letargikus hangulatú épületeivel azt az érzést keltette bennünk, mintha egy színházi díszletben sétálnánk, ami egy elvont nyomortelepet akar megeleveníteni színes házakkal.. Egy az egyben megőrizték a Van Gogh képein látható Arles város látványát,  ami egyben azt is jelenti, hogy Van Gogh halála óta valószínűleg semmit sem újítottak fel a városban. Ezt még csak tetézte a tény, hogy bikafuttatás és viadal miatt, amit a Rizs Ünnepének szenteltek, még majális is volt a nagyobb tereken, ami, mint minden búcsú, hihetetlenül igénytelen volt. 
Eme sok szépség látványa már végképp arra sarkallt minket, hogy nagyon gyorsan eltávozzunk a tett színhelyéről és útba vegyük Camargue-t, a francia Yellow Stone-t, ami Arles-hoz hasonlóan várakozásainkat kissé alulmúlta.. Szép volt látni a sok száz szabadon rohangáló szürke lovat és a mindenfelé repkedő flamingókat, de lehet azért, mert sem ló-őrültek, sem ornitológus jelöltek nem vagyunk, elég gyorsan lelankadt az érdeklődésünk a szafari iránt, így pár óra után továbbmentünk Aigues Mortes erődvárosába. Miután egy bő két órát sétáltunk, uzsonnáztunk és fagyiztunk ebben a hangulatos kis városkában, elindultunk Provence egykori fővárosába, Aix en Provence-ba, ahol az utolsó éjszakánkra foglaltunk szállást.. 
Bár a várost csak amiatt választottuk szálláshelyünknek, mert közel volt másnapi úti célunkhoz, azt kell mondjuk, tökéletes választásnak bizonyult, mert az ott töltött este, amit egy nagy belvárosi sétával és vacsival megfejeltünk, egyértelműen igazolta, hogy a pezsgő egyetemi és éjszakai életének, kiváló éttermeinek és csodaszép utcáinak köszönhetően a város méltóképpen híresült el Provence fővárosaként ..
Vasárnapra természetjárós programot terveztünk, nevezetesen a Gorges du Verdon,  azaz a francia Grand Canyon, bevételét. Bár, csak a túra felének (70km) megtételére volt időnk, mert annyiszor meg kellett állnunk fényképezni a keskeny szurdokban,  csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudunk beszélni a látványról, amiben részünk volt a kirándulás során, mert nekünk ez a völgy egyszerűen maga volt a tökély, ami méltóképpen koronázta meg a nyaralásunkat, feledtetve minden balszerencsés választásnak minősülő programot a korábbi napokról :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése