2015. április 13., hétfő

Nara

Az esős, de még igy is csodás Kiotóból jelentkezem, hogy beszámoljak narai kirándulásunkról, ahova múlt csütörtökön látogattunk el Osakaból egy szűk órás vonatozással. 
Maga Nara városa azért érdekes, mert ez a Selyemút legkeletibb állomása és mivel sosem volt egy méretes, gazdasági szempontból meghatározó város, a világháborús bombázások egész jól elkerülték, igy megmaradt több száz évvel ezelőtti formájában magába foglalva a világ legnagyobb faépületét, a Todai-ji Templomot...
A Nara Park komplexumában töltöttük el a napot, ahol először is a fenn emlitett templomotot látogattuk meg, ami nem csak külső szerkezete  miatt számit a japánok egyik legszentebb kegyeleti helyének, de azért is, mert itt ül a világ legnagyobb bronz Buddha szobra.. 


















A templomnézés után folytattuk az 1,300 holdas park bejárását, ahol közel 1,200 őzike járkál szabadon fel-alá a látogatoktól elemózsiát kunyerálva, illetve gyakran önmagukat kiszolgálva rácuppannak a gyanútlan túristák zacskóira, táskáira, hogy abból kaját tudjanak kicsenni :) (én megkináltam őket a sajtos krékeremmel, mert amúgy sem izlett, de amint látom, valódi inyencekkel álltam szemben, mert az őzike azonnal kiköpte a rágcsálnivalót, csúnyán rám nézett és elment :D ) 







Mint mindenhol, ahol éppen virágzik a sakura, tömeges esküvői fotózások voltak.. Az első képeken lévő ruha a tradicionális japán vőlegényruházat és menyasszonyi ruha.. Ezeket a legtehetősebb párok viselik, mig a kevésbé vagyonosabbak a harmadik képen látható ruhákat szokták felvenni... A párokon kivül egyébként a vidéki városokban a lakosság még nagyobb aránya hord tradicionális japán ruházatot... mig az első egy-két alkalommal, amikor megláttunk kimonós nőket, ugrottunk, hogy csináljunk róluk képet, Osakara, majd Narara már teljesen megszoktuk, hogy rengetegen öltöznek igy fel ...







A következő megállónk a Kasuga Taisha Shrine volt, ami a park keleti csücskében található több száz kőlámpással szegélyezett szent hely..





Innen tovább nyugatra haladtunk a lélegzetelállító Isui-en Garden-be, ami egy gyönyörű, tradicionális japán kert.








Utolsó megállónk a Kofuku-ji Temple komplexum volt, ahol Balu japán épitészeti kedvenceinek, a pagodáknak volt egy patinás, 5 emeletes példánya :)







6 körül már vissza is értünk Osakaba, ahol egy pompás vacsi után nagy tente következett, hogy frissen és üdén induljunk el következő úti célunkba, Hiroshimaba :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése