2015. október 24., szombat

Loire menti kastélyok

Immár visszatérve Európába szülinapom alkalmából Balu elvitt egy 4 napos kirándulásra a Loire völgyébe, ahova már évek óta el  terveztünk látogatni. 
Az utazás mind látnivalókat, mind vendéglátást és gasztronómiai élvezeteket illetően kiváló volt, úgyhogy mindenkinek csak melegen tudjuk ajánlani. Számunkra ez az út végképp emlékezetes marad örökre, de arról majd később :) :)
Az út nem vészes, kb. 4,5 óra volt Genfből, ugyan hozzá kell tennem, hogy az autópálya nem véletlenül volt teljesen üres - olyan pályadíjakat szednek be, hogy az embernek ketté áll a füle.. de legalább valóban zavartalanul, pikk-pakk odaértünk.
Első látnivalónk a völgy legnevesebb kastélya, a Chambord volt, ami valami lélegzetelállítóan gyönyörű.. Béreltünk egy golfkocsit, amit még mertem is vezetni, igy a kastélypark körbeautózásával kezdtük a  kirándulást mielőtt magát a kastélyt bevettük volna.





















Chambord 3 órás bevétele után már csak egy bő órás sétára  és egy kis rongyvásárlásra volt időn a csodás Blois városában, mielőtt Toursba mentünk volna, ahol a szállásunk volt, ami egyszerűen maga volt a tökély :) 








Vasárnap kicsit hűvösebb de azért továbbra is kellemes időre keltünk és első utunk a Villandry kastélyba vezetett, ami elsősorban a szépséges parkjáról nevezetes..















Villandry-ból Azay-le-Rideau-ba mentünk, ami egy igazi kis ékszerdoboz. Sajnos a kastély külső boltozata fel volt állványozva, így abból olyan sokat nem láttunk. Az egyik kis szűk utcában találtunk egy nagyon cuki éttermet, ahol  ugyan fogásonként 3 ételből lehetett választani, de azok valami hihetetlenül isteniek voltak :)







A kiadós ebéd után jött az utazásunk egyik fénypontja, Ussé, ami Csipkerózsika kastélyát inspirálta :)















A délután hátralevő részét Chinon városában töltöttük, ahol egy bő órás sétát követően úgy döntöttünk, itt az ideje, hogy megkóstoljuk a régió borait az egyik pincesoron.. hát a megkóstolt borfajták közül pont az a pinot noir ízlett nekünk a legjobban, ami nem innen származott, de mi távolról sem vagyunk szakértők bortémában :)







Este Tours-ba visszatérve a házinénink javaslatára egy vérbeli francia bisztróban vacsiztunk.. Így pont 5 hónap távlatából már nem emlékszem, hogy mit ettünk, de bizonyára finom volt :)
Hétfőn eljött a várva várt 'Balu ma a tenyerén fogja hordozni Noát' nap, azaz a szülinapom. Elsőként is Amboise városába mentünk, ahol a Clos Luce kastéllyal kezdtük a városnézést, amiben Leonardo da Vinci töltötte utolsó éveit. 













Innen tovább az Chateau d'Amboise-ba mentünk, ahonnan csodás kilátásunk nyílt Amboise városára.













A napot Chaumont kastélyával és annak arborétumával zártuk, mielőtt Toursba visszatérve egy fenséges szülinapi vacsit kaptam volna a város egyik Michelin csillagos éttermében :)










Kedden az utazás másik nagy kedvencével, a Chenonceau kastéllyal zártuk ezt a csodás 4 napot, amit még az elkövetkező években mindenképpen meg fogunk ismételni :)
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése